top of page

מילון מושגים והסברים בנוגע לתרמילים

הקדמה

ההכנות ליציאה לטיול תרמילאי מתחילות הרבה לפני הנסיעה עצמה. אחד הדברים שהתרמילאי עוסק בהם לפני היציאה הוא ארגון ציוד לטיול. השאלות רבות: מה לקחת (אילו פרטי ציוד) ומה לא. 

 

באתרים רבים תמצאו רשימות ציוד שמומלץ לקחת לטיול - חלק מהממליצים יציגו רשימה ארוכה ויגידו שאלו פרטי חובה, ואחרים יגידו שחבל על הכסף ויציגו רשימה קצרה בלבד. מעטים יסבירו למה צריך או לא צריך את הפריטים לכן היכולת שלכם לקבל החלטה מושכלת מצומצמת.

זכרו - כול פריט ציוד שלא לקחתם ותזדקקו לו בטיול - ניתן להשגה גם במדינת היעד. לכן אין להילחץ ולהעמיס פרטי ציוד שאין לכם ודאות לגבי נחיצותם. 
הציוד יקר, ובעל משקל - בטיול תרמילאי תשאפו שיהיה לכם כמה שיותר כסף לחוויות הטיול וכמה שפחות משקל על הגב
התרמיל הגדול - המכונה גם מוצ'ילה 
תרמיל המסע - הבית שלך במהלך הטיול

התרמיל הגדול משמש כבית למשך כול תקופת הטיול - בתרמיל תשימו את כול החפצים שבהם תשתמשו, תארזו ותפרקו אותו עשרות עד מאות פעמים, תכניסו ותוציאו ממנו ציוד מאות ואף אלפי פעמים. לכן חשוב שהתרמיל יהיה נוח לשימוש יום יומי ועמיד לאורך זמן. 

 

בנוסף אתם תסחבו את התרמיל על הגב, שעות רבות (לא בהכרח ברצף) לכן  חשוב שיהיה נוח ובריא לסחיבה.

 

נוחות שימוש יום יומי - בעיקר מתייחסת ליכולת לארוז ולפרוק את התרמיל בנוחות, וכן ליכולת לשלוף מהתרמיל חפצים במהירות ובנוחות.

 

נוחות סחיבה - בכול טיול תרמילאי, גם אם לא תצאו לטרקים תצטרכו לסחוב את התרמיל על הגב זמן ממושך: האוטובוס למקום שרציתם להגיע אליו עוצר כמה ק"מ מהיעד, חיפוש אחר גסטהאוס/הוסטל, הליכה בשבילים, מדרכות, שווקים, ברוחב שלא מאפשר גישה לכלי רכב ועוד אינסוף מצבים בהם הולכים עם התרמיל על הגב.  

תרמיל ביונד 65+10
מושגים שתפגשו רבות כשתתחילו לברר איזה תרמיל מתאים לצרכים שלכם:
נפח התרמיל  
נפח התרמיל נמדד ומוגדר בארץ בליטרים. נפח תרמילי הטיול הגדולים נע מ-50 ליטר ועד 100 ליטר ויותר. המידות הנפוצות ביותר בקרב תרמילאים ישראלים הן בין 60 ל 80 ליטר. להרחבה איזה נפח תרמיל מתאים לי יש להיכנס "למידע למטייל - "איך לבחור את התרמיל שמתאים לי"
מערכת גב פנימית
 ביונד - מערכת גב חיצונית
ביונד - מערכת גב מבוססת רשת
מערכת גב

 

אחד המרכיבים החשובים ביותר בתרמיל אשר מטרתו העיקרית היא להקל על סחיבת משקל התרמיל. אופן הפעולה של מערכת הגב מתבסס על העברת המרבית משקל התרמיל מהכתפיים והגב החלשים ורגישים למשקל באופן יחסי, למותניים ולרגליים החזקות ופחות רגישות למשקל.
 
במהלך השנים מערכות הגב מנסות לתת מענה גם לחוסר הנוחות שנגרם מהזעת יתר בנקודות המגע בין התרמיל לגב.
 
מערכת גב פנימית - internal frame system - 
מערכת שמעבירה את משקל התרמיל מהכתפיים למותניים נמצאת בתוך התרמיל - המערכת מורכבת ממסגרת או מוטות קשיחים (לרוב מאלומיניום) אשר משולבים בחלק האחורי של התרמיל. מערכות גב פנימיות יעילות כאשר הצורך הוא בהעברת משקל נמוך עד בינוני.  
 
מערכת גב חיצונית - external frame system -
מערכת שמעבירה את המשקל מהכתפיים והגב למותניים ונמצאת מחוץ לתרמיל. מערכות גב חיצוניות יעילות בהעברת משקל גם כשמדובר במשקלים קלים וגם כשמדובר במשקלים בינוניים וכבדים.
 
אז למה לבחור במערכת גב פנימית? -
תרמילים עם מערכת גב חיצונית לרוב יקרים הרבה יותר. אם לא מתכננים ללכת הרבה עם התרמיל על הגב אז אפשר להתפשר על מערכת גב פנימית 
 
מערכת גב חיצונית מתכוננת -
מידת ההתאמה בין מערכת הגב למבנה גוף המטייל קריטית למיקסום הנוחות והיעילות שלה. הפתרונות המוקדמים לנושא היו תרמילים במידות שונות (עד היום יש חברות מספקות תרמילים במידות שונות:( S-M-L).
 
האלטרנטיבה, לספק מערכת גב ניתנת לכיוון והתאמה.
היתרון במערכת גב קבועה, ולא עם מערכת גב מתכווננת הוא בעיקר שהתרמילאי לא צריך לבצע פעולות כלשהן לכיוון והתאמת התרמיל. דבר זה קבוע ולא משתנה.
 
היתרונות במערכת גב מתכווננת לעומת מערכת גב קבועה
יכולת התאמה גבוהה יותר בין מערכת הגב למבנה הגוף.
האפשרות להעביר את התרמיל הלאה בעתיד (אחים, חברים, למכור כ-יד 2), היכולת לשנות את אופן ישיבת התרמיל על הגוף - כי כך יותר נוח לי היום. החיסרון העיקרי במערכות מתכווננות הוא שצריך ללמוד כיצד לכוון את התרמיל ולהתאימו למבנה שלך. 
 
מערכת גב EVA -
משטח המגע עם הגב עשוי מחומר שנקרא EVA בעל תכונות אלסטיות: שמאפשרות התאמה טובה של מערכת הגב למבנה הגוף, יחד עם משקל נמוך ותכונות חוזק שהופכות אותו מתאים מאוד לשמש במערכת גב.
 
מערכת גב מבוססת EVA, עקב ההצמדות הגבוהה לגב, מחד מצליחה לחלק את משקל על התרמיל בצורה טובה יותר ממערכות גב אחרות ומצד שני עשויה להיות לא נעימה במזג אויר חם או לח או שניהם יחד.
 
יתרון - הצמדות טובה לגב - נוחות גבוהה והעברת משקל טובה כלפי מטה חסרון - חוסר נוחות עקב ההצמדות הגבוהה לגב בעיקר במזג אויר חם או לח 
 
מערכת גב - air flow / comfort zone זרימת אויר / אזור נוחות / מנדף זיעה
מערכת גב שבנויה לתת מענה לחוסר הנוחות שנגרם מהזעת יתר באזורי המגע בין מערכת הגב לבין הגוף. אופן הפעולה הנו מבנה אשר בא במגע מינימלי עם הגב ומשאיר שטחים נרחבים בהם יש מרווח בין הגב לתרמיל המאפשר תחלופת אויר.
2 סוגי פתרונות מפוצים:
יצירת קשת בגב התרמיל באמצעות שלד מתכתי ומתיחת רשת שבאה במגע עם הגב. כך יוצא שכול השטח שבא במגע עם הרשת מאוורר - שיטה זו נפוצה העיקר בתרמילים הקטנים יותר.
 
שיטה שנייה - יצירת מבנה שמרחיק את מרבית שטח גב התרמיל מהגב  באמצעות שלד אלומיניום וכריות תמיכה מספוג עם תעלות אויר שבאות במגע רק עם השכמות.
יתרונות - נוחות עקב צמצום כמות ההזעה
חסרונות - הרחקת התרמיל מהגב מפחיתה קלות את יעילות העברת המשקל כלפי מטה
סוג אריג - תרמילי גב, מוצ'ילה
שילוב של ניילון ופוליאסטר
שילוב אריגים ניילון ופוליאסטר
מבנה ארגי מיני ריבסטופ
אריג פוליאסטר מיני ריבסטופ
מוצ'ילה עם כיסוי גשם

אחד המאפיינים החשובים ביותר של התרמיל הנו סוג האריג.

בעולם קיימים מאות אם לא אלפי סוגים של אריגים שפותחו במיוחד כחומר הגלם לתרמילים.

 

התכונות הרצויות מאריג לתרמיל הן:

חוזק רב במתיחה - שמשקל התרמיל לא יעוות את האריג.

חוזק רב בפני קריעה, שחיקה - תרמילים נמצאים בשטח, לפעמים השטח רווי סלעים חדים או צמחייה שהתרמיל מתחכך בה במהלך הטיול.

מבנה - מבנה אריג אשר אם מסיבה כלשהי נוצר קרע קטן, אז שהקרע לא יוכל להתפשט ולהתרחב

עמידות מסוימת בפני מים - בעיקר כדי שגשם לא יחדור וירטיב את תכולת התרמיל - אין מדובר פה על עמידות במים לצורך כניסה למים (ים, ברכה, אגם וכדומה)

אריג נושם - מאפשר מעבר מולקולות של אויר מהתרמיל החוצה ומהחוץ פנימה.

קצת פחות חשוב אבל גם בעל חשיבות:

עמידות בפני קרינת שמש - קרינת שמש מפרקת חומרים, עמידות של חומר בפני קרינת שמש מצמצמת את השפעתה השלילית של השמש על התפרקות החומר

צבע - חומר עם צבע שלא דוהה בקלות וידידותי לסביבה

מגע - שיהיה נעים למגע

 

בנוסף - אחת התכונות החשובות ביותר הנה משקל האריג - השאיפה בתרמילי טיולים היא מקסימום חוזק במינימום משקל כדי שהתרמיל יהיה כמה שיותר קל!

 

את שלל החומרים ניתן לחלק ל-2 משפחות: משפחת הניילון ומשפחת הפוליאסטר.

 

לכול אחת מהמשפחות יתרונות וחסרונות לכן ניתן למצוא תרמילים שעשויים לגמרי מניילון, אחרים מפוליאסטר, ויש כאלו שמשלבים ניילון עם פוליאסטר על מנת לנצל היטב את תכונות כול אחד מהחומרים במיקום שונים בתרמיל.

 

ניילון

 

חומר בעל יחס גבוה בין חוזק למשקל - משקל נמוך וחוזק גבוה מאפשר להפחית את משקל התרמיל מבלי לפגוע בחוזק שלו.

חומר גלם יקר יחסית במיוחד אם הוא מגיע עם מבנים מיוחדים (טקסטורות) כמו: ripstop, double ripstop, diamond ripstop, miniripstop, ובמיוחד אם האריג עבר תהליך ציפוי עם PU שמגדיל אף יותר את חוזר החומר ועמידותו בפני קריעה, שחיקה ולחות.

 

פוליאסטר

 

חומר בעל יחס גבוה בין חוזק למשקל אך פחות טוב מזה של הניילון. אריג פוליאסטר במיוחד עם הוא מגיע עם מבנים מיוחדים (טקסטורות) כמו:ripstop, double ripstop,diamond ripstop, mini ripstop, ובמיוחד אם האריג עבר תהליך ציפוי עם PU שמגדיל אף יותר את חוזר החומר ועמידותו בפני קריעה, שחיקה ולחות. הפוליאסטר מעט זול יותר מהניילון.

 

שיטת אריגה שיוצרת באריג מבנה אשר מגדיל את עמידותו בפני קריעה או שחיקה. חברות שונות מייצרות אריגים עם טקסטורות שונות שמתאימים למוצרים שונים ואף לחלקים שונים באותו מוצר.

כיום יצרני התרמילים האיכותיים לא יוותרו על מבנה ripstop אך כול חברה עשויה לבחור מבנה ripstop שונה שייחד את מוצרי.

210d 420d 600d וכן הלאה

 

d יחידת מדידה לצפיפות הסיבים באריג (Denier).

צפיפות סיבים גבוהה מקנה לאריג תכונות כמו עמידות גבוהה בפני קריעה/היפרמות, החומר יציב ושומר על תכונותיו לאורך זמן 

צפיפות סיבים נמוכה תקנה לאריג תכונות אחרות כמו רכות, מגע משי וכדומה.

 

בתרמילים משתמשים לרוב באריג עם צפיפות גבוהה - המספרים מייצגים את מידת הצפיפות. הבחירה שעומדת בפני החברות היא למצוא את נקודת האיזון האולטימטיבית בין חוזק האריג לנוחות שימוש, גמישות ומגע. תרמילים קטנים יחסית יסתפקו ב-210d באריג עם טקסטורה משופרת. בתרמילים הגדולים יותר ישתמשו באריג עם צפיפות חומר גבוהה יותר 420d - 600d. בצפיפויות גבוהות יותר האריג הופך להיות גס מאוד ולכן פחות נוח לשימוש בתרמילים.

 

אריג עם ציפוי PU

 

תהליך נוסף שהאריג עובר אשר מקנה לו תכונות חוזק ועמידות גבוהות יותר בפני שלל איומים כמו: קריעה, שחיקה, חדירת לחות, קרינת שמש וכדומה. הדבר מקנה לתרמילים שעשויים מאריג עם ציפוי PU חיי שימוש ארוכים במיוחד.

 

אריג נושם / עמיד בפני גשם  WR מייצג את מידת העמידות למים

 

שתי תכונות שהיינו רוצים באריג: שיאפשר מעבר של מולקולות אוויר מתוך התרמיל החוצה ולהפך, ולא יאפשר מעבר של לחות כדי שמים לא יחדרו לתרמיל כשיורד גשם. חומרים מתקדמים מנסים לתת מענה לשתי תכונות מנוגדות אלו אך אין תוצאה של אריג עמיד 100% בפני לחות וגם נושם. לכן אריגים עמידים בפני גשם ולחות עד לרמה מסוימת: כמות גשם, או משך זמן החשיפה של האריג למים. מעבר לכך מים או לחות יחדרו לתרמיל.

 

לכן יצרניות התרמילים דואגות לצייד את התרמיל בכיסוי גשם דק שמשפר מאוד את עמידות התרמיל לגשם ולחות - אגב גם בפני אבק (שהוא לא פחות בעייתי)

מבנה התרמיל - שק או מזוודה?
מבנה התרמיל
 
תרמיל שמתוכנן היטב יהיה עם מבנה המאפשר פיזור משקל מרבי על הגוף.
.
כאשר משקל התרמיל מפוזר היטב תרגישו שהתרמיל פחות כבד. פיזור המשקל הנו בעיקר בין הכתפיים והגב, לבין המותניים והרגליים.
 
השאיפה היא: כמה שפחות משקל על הכתפיים והגב, וכמה שיותר על המותניים והרגליים זאת מאחר שהגב שלנו רגיש יותר וחלש יותר מאשר הרגליים.
 
העברת המשקל מהכתפיים והגב כלפי מטה מתאפשרת בזכות מערכות הגב שמתוכננות לכך, לרוב עם מסגרת קשיחה מאלומיניום או פלסטיק קישח וחגורת מותניים רחבה + רצועות שונות להצמדת התרמיל לגב.
 
מבנה שק או מזוודה?
 
מערכת הגב אינה הדבר היחיד שחשוב על מנת להשיג חלוקת משקל והעברת משקל אופטימליים. לצורת התרמיל חשיבות רבה.
תרמיל במבנה צר וארוך מאפשר חלוקה והעברת משקל טובים יותר מאשר תרמיל קצר ועבה.
 
ככול שהתרמיל עבה יותר משקלו של התרמיל ימשוך את הגוף לאחור, ואנחנו נפעיל את שרירי הגב באופן שאינו בריא כדי לאזן משיכה זו. לכן מבנה נוח ובריא יותר הנו מבנה שק, ארוך וצר על פני מבנה קצר ורחב.
 
מבנה רחב מאלץ לעמוד בנטייה קדימה על מנת לאזן את משיכת התרמיל לאחור. עובי התרמיל מהווה מומנט שמגביר את השפעת משקל התרמיל על הגב בעיקר על הגב תחתון הרגיש.
 
מבנה צר וגבוה, מצמצם למינימום את השפעת משקל התרמיל על המשיכה לאחור. כיוון שכיוון המשיכה של התרמיל הוא כלפי מטה, מתאפשרת העברת עיקר המשקל מהכתפיים והגב למותניים והרגליים.
 
תרמיל במבנה רחב - מזוודה
תרמילים במבנה מזוודה ניתן למצוא עם מערכת גב וללא מערכת גב. אם אין בכוונתכם ללכת יותר מידי עם תרמיל על הגב, ניתן לשקול לקחת תרמיל במבנה מזוודה עם מערכת גב (דוצה לתרמילי החיילים).
 
בטיול תרמילאי, גם אם לא תתכננו ללכת יותר מידי, סביר שתתקלו במגוון מצבים בהם תצעדו עם תרמיל על הגב, לכן עדיף לצאת עם תרמיל שיהיה נוח ובריא. בשום מקרה לא כדאי לצאת עם תרמיל ללא מערכת גב קשיחה.
 
היתרונות של תרמיל מזוודה הן בעיקר מחיר נמוך יותר ופתח גישה רחב לציוד.
החיסרון העיקרי – התרמיל לא מתאים לנשיאה ממושכת על הגב, הרבה פחות נוח והרבה פחות בריא.
 
תרמיל צר וגבוה - במבנה שק
היתרונות של תרמיל במבנה שק צר וארוך – חלוקת והעברת משקל טובים שמפחיתים את תחושת משקל התרמיל על הגב. מה שמאפשר את נשיאת התרמיל על הגב לאורך זמן תוך שמירה על בריאות הגב.
 
בתרמילים מסוג זה יש מגוון דגמים שמעוצבים עם פתח קדמי רחב כדי לאפשר נוחות אריזה פריקה ושליפת ציוד כמו בתרמיל מזוודה .החיסרון העיקרי של תרמילים אלו הנו מחירם הגבוה יחסית.
המשך - יבוא - בבנייה - בבנייה
bottom of page